Sikeresen indult a szúnyog-projekt

észlelések

Sikeresen indult a szúnyog-projekt az MTA ökológus kutatói és a lakosság együttműködésében: majdnem 300 észlelés érkezett, mely alapján a tigrisszúnyog az ország 4 különböző pontján is beazonosítható volt.

Az ökológiai kutatások első pontja a természet megfigyelése, monitorozása, amelyből a biológusok kísérletekkel és tudományos vizsgálatokkal következtetéseket vonnak le. A klímaváltozással kapcsolatos ökológiai problémák megoldása a tények minél pontosabb feltárásával kezdődik, amely tudás hiánya komoly veszélyeket rejthet magában.

A MTA Ökológiai Kutatóközpontja egy olyan monitorozási munkát indított útjára, amelybe bevonja a polgárokat, ezzel nemcsak hidat építve a tudomány és a társadalom között, hanem él az ökológia iránt elkötelezett emberek támogatásával is. A MTA ÖK felhívásában azt kérte az emberektől, hogy ha a honlapon leírt különleges szúnyogot észlelik, készítsenek róla fényképet a kutatók számára, vagy küldjék el magát az állatot a helyszín megjelölésével.

A társadalom segítségnyújtása azért is kiemelten fontos ebben a témában, mert a veszélyes betegségeket is terjeszteni képes invazív szúnyogfaj a két hét alatt beérkezett levelek alapján már az ország négy pontján is felbukkant idén.

Június közepe óta 274 levél érkezett, amelyek között 4 esetben valóban Aedes albopictus fajt azonosítottunk. Ezen kívül a legtöbb beküldött észlelés (58 eset) a gyötrő szúnyog nevű fajhoz tartozott, amelynek a jelenléte nem rejt problémát.

Köszönettel várjuk továbbra is a vélelmezetten tigrisszúnyogról készített fényképeket a felbukkanás helyének és idejének pontos megjelölésével, hogy minél több adat álljon rendelkezésünkre a további vizsgálódáshoz.