Üdvözöljük az Ökológiai és Botanikai Intézet “szúnyog projekt” honlapján!

2020-ban is folytatódik az ázsiai tigrisszúnyog országos elterjedésének feltérképezése a lakosság segítségével. A szárazság után beköszönő csapadékos, meleg időjárás kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének. Ilyen időjárásban tömegesen kezdenek el szaporodni a csípőszúnyogok, nemcsak a hazai fajok, hanem az újonnan megjelent idegenhonos fajok is. Felhívásunkban idén is arra kérjük a lakosságot, hogy amennyiben ázsiai tigrisszúnyogot látnak, ami a világ egyik legdrasztikusabban terjedő faja és pár éve már hazánkban is felbukkant, azt jelezzék számunkra.

Ez az oldal azért jött létre, hogy az Ökológiai Kutatóközpont kutatói bevonják a lakosságot a megjelenésével potenciális veszélyeket rejtő, számos vírust terjesztő szúnyogfaj monitorozásába. A sokszor tapasztalható szúnyoginvázió, a nem őshonos fajok jelenléte, valamint a tigrisszúnyog dinamikus európai terjedése egyre fontosabbá teszi, hogy az ökológusok a lehető legnagyobb mértékben tisztában legyenek a tigrisszúnyogok hazai elterjedésével.

Köszönjük, hogy segíti munkánkat azzal, hogy részt vesz e veszélyes faj feltérképezésében, és ezzel hozzájárul a mindenki számára lényeges közös tudáshoz.

terkep update
Az ázsiai tigriszúnyog idei elterjedése hazánkban, lakossági adatszolgáltatás (beküldött fotó vagy minta) alapján. A térkép a 2020 július 10-ig beérkezet anyagok taxonómia feldolgozása alapján készült. Ezidáig 225 jelentés érkezett hozzánk (zöld pontok), melyből 14 bizonyult valós tigrisszúnyog észlelésnek (piros pontok)

 

date summa
A 2020-ból származó minták beérkezésének időbeli eloszlása (zöld vonal: összes minta, piros pontok: valós tigrisszúnyog észlelések)

 

Várjuk további leveleiket!