Felhívás

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri egy invazív csípőszúnyog faj, a tigrisszúnyog hazai elterjedésének felderítéséhez.

Vajon meddig marad meg az a helyzet, hogy a telet nem képes átvészelni a tigrisszúnyog? Ennek felderítése érdekében Dr. Soltész Zoltán, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója egy felhívást tett közzé: az első nyolc ember, aki idén Magyarországon fogott tigrisszúnyogot küld a kutatónak (példányt vagy képet), az részt vehet a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben található rovaros workshopon.

 

Hogyan tud Ön is részt venni a felmérésben?

Tigrisszúnyogot látott vagy csapott agyon? A példány(ok) elküldésével vagy fotók küldésével várunk minden észlelési eseményt. Fontos, hogy a példányok mellé oda legyenek írva a gyűjtés körülményeire vonatkozó adatok:

  • településnév, a földrajzi hely neve, esetleg GPS koordináta
  • élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.)
  • pontos dátum
  • a gyűjtő neve és e-mail elérhetősége.

Hogyan ismerheti fel a tigrisszúnyogot?

A csípőszúnyogok a kétszárnyúak rendjébe tartoznak, azaz olyan rovarok, melyeknek egy pár szárnyuk van (a második pár szárny billérré módosult). A kétszárnyúak között van számos más szúnyog is (pl: lószúnyogok, árvaszúnyogok, bojtos szúnyogok, lepkeszúnyogok stb.) A csípőszúnyogoknak fonalas csápjuk van (a többi szúnyoghoz hasonlóan), de jól felismerhetőek hosszú szipókájukról (jóval hosszabb, mint a fej).

Aedes albopictus
Aedes albopictus magyarul ázsiai zebraszúnyog vagy ázsiai tigrisszúnyog
 

A tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.

További tippek a felismeréshez itt és itt és itt.

Milyen fotókat készíthet?

A csípőszúnyogok sajnos nem minden esetben határozhatók fotókról, azonban a tigrisszúnyog viszonylag jól elkülöníthető a többi hazai fajtól a fotók alapján. Fotók készítésénél fontos, hogy látszódjon az oldalon a tor háti része (felülnézeti kép), valamint a lábaknak és a tor oldalsó részének vizsgálata (oldalnézeti kép) is szükséges a sikeres azonosításhoz. A fotókat a szunyog [at] okologia.mta.hu címen tudja eljutatni hozzánk.

Hogyan tud elfogott példányokat küldeni?

Ha még él az egyed, be kell tenni fél órára a fagyasztóba. Egy műanyag fiolát (kis méretűt, hogy ne tudjon nagyon elmozdulni, eltörni) ki kell bélelni egyrétegű papírzsebkendővel, és abba beletenni az imágót. Fontos, hogy úgy legyen csomagolva, hogy ne érjenek a példányok a műanyaghoz (a kupakhoz se).

gyűjtés
fiola és papírzsebkendő
gyűjtés
a papírzsebkendőt rétegeire bontjuk
gyűjtés
a fiolába beletesszük az egy réteg paírzsebkendőt úgy, hogy egy „zsebet” képezzünk
gyűjtés
körbevágjuk a nagyon kiálló részeket
gyűjtés
óvatosan beleejtjük az állatot
gyűjtés
az állat a papírzsebkendőben bélelt fiolában
gyűjtés
a maradék papírzsebkendőből hajtogatunk egy négyzetet
gyűjtés
a fiola tetejére helyezzük
gyűjtés
a papírzsebkendővel együtt zárjuk le a fiolát
gyűjtés
a lezárt fiola

Hova tudja a mintákat küldeni?

A megfogott példányokat és a keszített fotókat
Dr. Soltész Zoltán
Ökológiai és Botanikai Intézet
MTA Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4.
postai címre, vagy a
szunyog [at] okologia.mta.hu
e-mail címre tudja elküldeni.

További kérdése van?

Nézze meg a gyakran ismételt kerdéseket, vagy szunyog [at] okologia.mta.hu (írjon) nekünk!